Hyldest til kvinder 40+

Bliv klogere på det, du smører i hovedet …

Jeg søger altid efter noget nyt og bedre, når det kommer til hudpleje. Hele tiden opdages der nye ingredienser og metoder, der bliver grundlaget for et nyt projekt eller ny serie, som lancereres som ’det nye sort’.

Industrien er en jungle, særligt for den menige forbruger. Det er den også for mig, selvom jeg med tiden er blevet mere nørdet og dermed klogere på ingredienserne end de fleste. Min viden bliver hele tiden større og bredere, og jeg kan derfor bedre navigere rundt i den: Skønhedsjunglen.

Skulle jeg fortælle om alle de emner, man kunne tage op i forhold til hudpleje og kosmetik, ville jeg ende ud i en større afhandling. Derfor har jeg valgt blot at tage et par enkelte emner op og håber på den måde at kunne udvide din horisont på disse.

Det kan være, du konkluderer noget andet end jeg gør – og det er helt ok. Der findes mange meninger om emnerne – ikke mindst i industrien, hvor de indbyrdes slås om ’at have mest magt’. Det handler for dem om renommé og penge. For dem alle!

Selv er jeg ingen forsker på området. Ej heller ekspert. Men jeg forsøger altid at sætte mig lidt ind i sagerne, også inden jeg konkluderer noget.

For mig handler det om viden og sund fornuft. Antagelserne kan vi i bund og grund ikke bruge til noget.

 

Ikke alle parabener er ondskaben selv

Kort om parabener: Parabener har gode konserverende egenskaber, da virker bredt og på mange typer bakterier. Kun meget få mennesker udvikler allergi over for dem, i modsætning til de fleste andre konserveringsmidler. Sidst men ikke mindst har parabener lav giftighed sammenlignet med mange andre konserveringsmidler.

Jeg er ikke helsefreak og ej heller bange for parabener som sådanne.

Hvorfor ikke?

Der er enkelte, som er hormonforstyrrende, og dem skal man naturligvis undgå. Men der er også parabener, som er uskadelige, yderst gennemtestede og det mest sikre valg … og også dem, har mange producenter har skiftet ud – desværre til fordel for andet, som folk reagerer negativt og allergisk overfor. Det kommer sig af, at vi i Danmark har skabt et hysteri omkring parabener, som nu har bredt sig til norden og langsomt videre ud i Europa. I USA er man eksempelvis ikke bange for parabener. 

Disse parabener er ok:

 • Methylparaben
 • Ethylparaben

Disse parabener skal du undgå:

 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Isopropylparaben
 • Isobutylparaben

Læs mere om parabener:

 

Er ’naturlige’ produkter altid et bedre valg?

Igen er verden ikke sort og hvid. De naturlige og økologiske produkter kan være skønne – både for tanken, overbevisningen som for kroppen, når vi dufter dem ind. Dog kan man reagere voldsomt på disse produkter, hvis ikke man kan tåle indholdet. Og man ved det ikke altid, før skaden er sket.

Jeg har selv oplevet det og kender flere med samme oplevelser. Man har taget en skøn øjencreme på fuld af naturlige ingredienser, men når man vågner næste dag, er man hævet eller har et rødt øje.

Det betyder ikke, at jeg ikke er ’pro’ naturlige produkter, for jeg har selv masser af sagerne stående i skabet. Det betyder bare, at der også er en risiko ved at bruge dem.

Læs mere om emnet her.

 

Pas på plastikken – den, der gemmer sig i selve produktet

Mikroplast anvendes primært som slibemiddel i for eksempel skrubbecremer og kan ses på varedeklarationen. I kosmetik ser vi primært mikroplastik i form af de små slibekorn i diverse scrubs til både krop og ansigt, men også i tandpasta.

Det er yderst skidt for miljøet! Som i virkelig skidt – se bare her. De små stykker plastik, ender nemlig deres dage i verdenshavene, hvor plasten er til skade for fisk, fugle og økosystemer. Det kan vi dæleme ikke være bekendt! Vi skal jo passe på vores kære klode.

Mange af de store mærker, som har mikroplast i produkterne i dag har ’lovet’ at udfase det. Nogen har allerede gjort det.

Hold alligevel et vågent øje efter følgende i ingredienslisten:

 • Polyethylen (PE)
 • polymethyl methacrylate (PMMA)
 • Polyethylene terephthalate (PET)
 • Polypropylene (PP)
 • Nylon

 

Læs mere om emnet:

 

Sandheden om mineralske olier

I de senere år siges og skrives der også meget om mineralske olier. Særligt den ’naturlige industri’ langer ud efter dem.

Vi her ude i eksempelvis:

 • Liquid petrolatum
 • Mineral oil
 • Paraffin oil (paraffinum liquidum)
 • Petrolatum
 • Vaseline
 • Propylene glycol (fra mineralsk olie)
 • White mineral oil
 • o.lign. mineralske olier 

Skønne Beauty space har skrevet om emnet – kort og letforståeligt. Derfor henviser jeg jer til hende. Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken, når nu den er lavet. 😉

Derfor: Læs om de mineralske oliers plusser og minusser her.

 

Summasummarum: Tag ansvar og kig på ingredienslisten

Er du fløjtende ligeglad med miljø, og hvad du smører på kroppen, kan du vælge at slappe af og ikke foretage dig noget.

Er du langt fra ligeglad (hvilket jeg håber), så tag ansvar: Sæt dig ind i sagerne, og skab din egen mening ud fra den viden, du får opsamlet. Og hold så øje med ingredienslisten.

Hold også øje med rækkefølgen de står i: Jo tidligere de nævnes på ingredienslisten, jo større er mængde af ingrediensen. Dette gælder også for parfume, som jeg gerne vil mindske mængden af – særligt i produkter til ansigtet.

Få yderligere tips til ingredienslisten her.

 

 

Jeg håber, du nu føler dig bedre klædt på til at tage din valg og fravalg.

 

Bedste hilsner

Anne

 

 

Del som du lyster ... Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone
Leave A Comment